|
colliemoccasin |
Aug 20 2026, 13:14 Az emberek többsége furán néz rám, amikor elmondom, hogy szeretek online kaszinózni. Pedig nem arról van szó, hogy éjszakákon át ülnék a gép előtt, és a megtakarításomat égetném el. Inkább olyan, mint egy esti kávé – megállok egy pillanatra, és figyelem, ahogy a világ körülöttem lelassul. Azt hiszem, minden a hozzáálláson múlik. Két évvel ezelőtt elég rossz időszakon mentem keresztül. A munkahelyemen mindenki kiégett, a főnököm azt se tudta, merre van a feje, én meg este hétkor még ott ültem a fióknál, bambán nézve a képernyőt. Az agyam zsongott, de semmire sem tudtam koncentrálni. Egy este a kanapén hevertem, és a telefonomat nyomogattam, amikor belefutottam egy hirdetésbe. Nem is tudom, miért kattintottam rá. Talán a kíváncsiság, talán az unalom. Az első pörgetésnél még semmit sem éreztem – csak arra gondoltam, jól van, ez is megvolt. De aztán valami megfogott. A vavada magyar oldal lett a szokásos esti programom. Nem azért, mert nagy összegeket nyertem – nem, az első hónapban nagyjából nullán voltam. Hanem azért, mert rájöttem, hogy ez nem pénzről szól. Hanem arról, hogy megtanuljam elfogadni a kimenetelt. Az életben se mindig az nyer, aki jobban küzd. Néha a véletlennek van döntő szava. A játék viszont pontosan ezt mutatja meg neked a legőszintébb formában: nem tudod irányítani a pörgetést, nem tudod kitalálni a következő kártyát, és azt sem tudod megmondani, miért pont most fordul meg minden. Csak ülsz, és döntesz. Emlékszem, volt egy este, amikor hosszú napom volt. Egy hatalmas ügyfélproblémát kellett megoldanom, és mindenki tőlem várta a csodát. Végül sikerült, de olyan kimerült voltam, hogy a gondolataim is alig álltak össze. A feleségem már aludt, én meg leültem a nappaliba, és gondoltam, fél órát pörgetek. Nem is azért, hogy nyerjek – csak azért, hogy kikapcsoljak. Tettem fel egy kisebb összeget, amit valóban félre tudtam tenni erre. Aztán jött egy olyan széria, amitől még most is mosolygok, ha eszembe jut. Nem lettem gazdag, de az az este mindennél többet adott: azt az érzést, hogy nem vagyok kiszolgáltatva a rossz hangulatomnak. Kifizettem a játékból a nyereségem egy részét, a többit otthagytam, és konstatáltam: tudok nevetni akkor is, amikor nem kell komolyan vennem magam. Aztán jött egy hosszú időszak, amikor nem is nyertem semmit. Apró összegek, apró csalódások. Sok ember ekkor feladja, vagy dühös lesz. Én viszont észrevettem magamon valami furcsát: kezdtem türelmesebb lenni a hétköznapokban is. Amikor a boltban hosszú sorban álltam, nem idegeskedtem. Amikor a gyerekek hangosabban játszottak a szomszédban, nem ugrottam fel. Egyszerűen tudtam, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogy eltervezem, és ez rendben van. Furcsának hangzik, de ez a felismerés nekem többet ért, mint bármilyen jackpot. Egy alkalommal összefutottam egy régi barátommal, aki megkérdezte, mi újság. Amikor említettem, hogy néha játszani szoktam, rögtön le akart ülni velem egy hosszú előadást tartani a veszélyekről. Igaza van, persze, hogy a szerencsejáték függőséget okozhat. De nem mindenkinél. Felnőtt ember vagyok, van egy keretem, amit hetente erre szánok, és soha nem léptem túl rajta. Megtanultam, hogy a lényeg nem a nyeremény, hanem a játék élménye – ahogy az életben is a folyamat számít, nem a cél. A barátom nem értett egyet, de ez az ő dolga. Nekem úgy tűnik, hogy a játék tükör: megmutatja, hogyan viseled a szerencsét és a szerencsétlenséget. Én azt szeretem ebben, hogy minden este lehetőségem van egy kicsit jobban megismerni magam. Az utóbbi hónapban egyébként összejött egy szép nyeremény is. Nem sokkal, de pont annyival, hogy elvigyem a családom egy hosszú hétvégére. A feleségem először nem hitte el, hogy tényleg a játékból lett. De amikor megmutattam neki a banki tranzakciókat, csak nevetett. „Akkor most már értem, miért szereted annyira ezt a vavada magyar dolgot"" – mondta. Hétfőn jártunk, már foglaltam is a szállást. A gyerekek vizes palackkal a kezükben rohangáltak a hotel folyosóján, én meg ott álltam a recepción, és arra gondoltam: milyen érdekes, hogy egy kis lelki béke meg egy apró döntés mekkora hullámokat tud vetni. Nem akarom senkinek azt mondani, hogy kezdjen el játszani. Azt sem mondom, hogy ne tegye. Csak annyit, hogy ahogy az életben mindenhol, itt is a mérték a fontos. Én megtanultam, hogy a pörgetés kimenetele sosem az én döntésem, de az, hogy hogyan reagálok rá, igen. És talán ez a legnagyobb tanulság: az irányítás illúzió, de a választás valóság. Azóta is minden este, ha van időm, beülék öt percre, nézem a színes kereket, és közben tudok magamra mosolyogni. Ez az én kis szertartásom – nem a pénzért, hanem azért, hogy emlékeztessem magam: a kocka mindig kockáz, de én eldöntöm, hogyan fordulok felé. |