Forum

Alt Eriba Register Öffentliches Forum » Suche & Finde » Opóźniony pociąg i jedna zmiana nawyków

Gestartet von: colliemoccasin Mai 31 2026, 10:54
colliemoccasin
star
Mai 31 2026, 10:54
Gdybym nie spóźnił się na tamten pociąg, nic by się nie wydarzyło. Ale spóźniłem się. I to nie byle jak – wbiegłem na peron dosłownie trzydzieści sekund po odjeździe. Widziałem jeszcze tylne światła składu, który znikał za zakrętem. Do następnego pociągu – dwie godziny. Miałem ze sobą laptop, bo akurat jechałem do klienta w innym mieście, ale projekt miałem gotowy. Tak naprawdę nie miałem nic do roboty przez te 120 minut. Siedziałem na plastikowym krześle na dworcu Warszawa Gdańska, piłem herbatę z ekspresu, która smakowała jak rozpuszczony karton, i myślałem: co ja zrobiłem, że życie tak mnie pokarało?

Z nudów otworzyłem laptopa. Połączyłem się z dworcowym Wi-Fi – ryzykowne, ale co mi tam. Przejrzałem maile. Nic. Facebook – nic. Konto w banku – tam też nic, a właściwie 380 zł do końca miesiąca. I wtedy przypomniałem sobie, że znajomy z pracy opowiadał kiedyś o aplikacji, w której można pograć w automaty. Że niby fajne do zabicia czasu. Nie wierzyłem w wygrane, ale wierzyłem w nudę – a ta była akurat tak dotkliwa, że gotów byłem kliknąć w cokolwiek.

Znalazłem w sklepie aplikację. Nazywała się vavada aplikacja. Interfejs był prosty, ciemny, przyjemny dla oka. Zainstalowałem w minutę. Nie wymagała jakichś kosmicznych uprawnień, więc uznałem, że nie będzie z tego wielkiego problemu. Zarejestrowałem się – podałem maila, wymyśliłem hasło. Potem przyszła prośba o weryfikację, ale to też poszło szybko. Gdy już byłem w środku, na ekranie głównym zobaczyłem kolorowe automaty, spokojną muzykę i przycisk „Depozyt”.

Otworzyłem portfel. Byłem umówiony, że do pierwszego nie ruszam oszczędności, ale te 380 zł to była moja wolna gotówka na jedzenie i przyjemności do końca miesiąca. Wybrałem z tego 50 zł. Stwierdziłem: to mój budżet na rozrywkę na dzisiaj. Jak przegram – trudno, będę wiedział, że to nie dla mnie. Jak wygram cokolwiek – będzie miły akcent w tym parszywym dniu.

Włączyłem vavada aplikacja na pełnym ekranie. Wybrałem automat z połówkami arbuzów i diamentami – nie wiem czemu, akurat ten przyciągnął wzrok. Postawiłem 2 zł. Kręcę – nic. Kolejne 2 zł – nic. Z 50 zrobiło się 30. Próbowałem innego automatu – coś z piratami. Postawiłem 5 zł – wpadło 12 zł. Byłem zadowolony, ale to nie była rewelacja. Potem kolejne 5 zł – nic. Znowu 5 zł – i nagle ekran eksplodował. Symbole spadały kaskadą, dźwięki narastały, a na liczniku zaczęło skakać: 50, 90, 150, 320. Zatrzymało się na 540 złotych.

Siedziałem na tym dworcowym krześle, z herbatą, która zdążyła już wystygnąć, i patrzyłem jak w obraz. Rozejrzałem się wokół – ludzie gdzieś biegli, ktoś krzyczał na dziecko, pan z szarikiem sprzedawał długopisy. A ja właśnie wygrałem równowartość dwóch tygodni jedzenia. W normalnych warunkach może bym kontynuował, ale coś mi podpowiedziało: nie. Nie tutaj, nie na dworcu, nie z taką herbatą. Kliknąłem „wypłata”. Pieniądze poszły na kartę w ciągu trzech minut.

Zadzwoniłem do żony. Była w pracy, więc odebrała szeptem. Powiedziałem: „Wygrałem 540 zł w vavada aplikacja”. Myślała, że żartuję. Kazała jej sprawdzić konto. Po chwili usłyszałem tylko: „O kurczę. To co, nie jedziemy do teściowej w ten weekend?”. Nie pojechaliśmy. Zamiast tego w sobotę wsiedliśmy w samochód i zrobiliśmy sobie małą wycieczkę nad jezioro. Nie daleko, bo paliwo drogie, ale na tyle, żeby zmienić otoczenie. Z tych 540 zł wydaliśmy 200 na jedzenie, 100 na atrakcje dla dziecka, a resztę odłożyliśmy na nowe buty dla młodego, bo z tych już wyrastał.

Najśmieszniejsze w całej tej historii jest to, że nie zostałem hazardzistą. Przez kolejny tydzień nawet nie otworzyłem aplikacji. Bałem się, że to był tylko fuks i jeśli spróbuję ponownie, stracę wszystko, łącznie z dobrym samopoczuciem. Ale po jakimś czasie, gdy wpadłem w kolejną nudę – tym razem w kolejce do lekarza – otworzyłem vavada aplikacja znowu. Tym razem wpłaciłem 30 zł. Przegrałem w osiem minut. Wzruszyłem ramionami i wyszedłem. I właśnie to mnie przekonało, że jest dobrze. Bo gdy przegrana nie boli, znaczy, że kontrolujesz grę, a nie gra kontroluje ciebie.

Od tamtej pory mam taki rytuał. Vavada aplikacja jest na moim telefonie, ale nie na pierwszym ekranie. Jest schowana w folderze z innymi rzeczami, których używam rzadko. Wchodzę tam czasem, może raz na dwa, trzy tygodnie. Zawsze z małą kwotą – 30, czasem 50 zł. Zawsze z myślą: to jest mój bilet do kina. Jak wygram – wypłacam od razu, nawet jeśli to 70 zł. Jak przegram – mam to gdzieś. Bo już wiem, że najważniejsze w hazardzie online nie jest szczęście. Najważniejszy jest limit. I świadomość, że każda kolejna godzina przed automatami to już nie zabawa, tylko głupota.

Dziś, gdy ktoś pyta mnie o aplikacje do gier, mówię: możesz spróbować, ale z głową. Ustal sobie kwotę, którą możesz stracić bez żalu. I trzymaj się jej jak pies płotu. Nie goń za przegraną. Nie próbuj odbijać. To najkrótsza droga do bycia frajerem. Ja swoją drogę ominąłem przypadkiem – na dworcu, z herbatą, która smakowała jak karton. I jestem za to wdzięczny. Nie kasynu. Nie aplikacji. Swojej własnej głupiej zasadzie, że wygraną wypłaca się natychmiast, a przegraną przyjmuje jak koszt dobrego wieczoru.

Pociąg, na który się spóźniłem, odjechał bez mnie. Ale dzięki temu odjechałem w zupełnie inną stronę. I to była najlepsza spóźniona podróż w moim życiu.